Kontakt och Besök

 Öppettider

Arkivet

Läsesalen är öppen för alla

  • måndag, onsdag och torsdag 09.00 — 16.00
  • tisdag 09.00 — 20.30
  • fredag 09.00 — 12.00

Under sommaren, juni, juli och augusti har vi begränsade öppettider: måndag – torsdag 9.00 — 15.00
fredag 09.00 — 12.00

Observera att öppettiderna förändras i samband med storhelger.

Under jul- och nyårshelgerna 2019 håller Arkivet och läsesalen stängt hela v 52. Den 2 – 3 januari är det öppet enligt ordinarie öppettider. Måndag den 6 januari stängt, och från tisdag den 7 januari gäller ordinarie öppettider med kvällsöppet.

Förändringar i Landsarkivets service, från 1 jan.

Öppethållande och beställning till läsesal

Från och med 1 januari 2020 måste du beställa fram de arkivhandlingar du vill titta på i förväg om du ska besöka arkivet tisdagkvällar och/eller fredagar. Beställ senast klockan 14 samma dag om du vill besöka Arkivet en tisdagkväll, och senast klockan 14 dagen innan om du vill besöka Arkivet en fredag. Material från depå måste precis som tidigare alltid beställas minst en dag i förväg.

All beställning av arkivmaterial från Landsarkivet görs digitalt, hemifrån eller på plats i läsesalen. Sök fram det material du vill beställa i Nationell Arkivdatabas (NAD) och klicka på knapparna märkta med ”Läsesal”. Gå sedan till varukorgen för att avsluta din beställning. Om du beställer hemifrån behöver du ett användarkonto i Riksarkivet. Vänd dig till vår personal eller till Riksarkivets kundtjänst om du behöver hjälp.

Folkbokföringsexpeditionen

Har du ett ärende till Folkbokföringsexpeditionen (gäller uppgifter från kyrkböcker som inte är tillgängliga i Digitala forskarsalen) måste du kontakta Landsarkivet i förväg och boka en tid. Vi har sedan 2020 inte längre fasta öppettider för denna service.

Vänligen observera att dessa förändringar endast rör Landsarkivets material.

Depåer

Vi har sammanlagt ca 1,5 hyllmil med dokument. Allt material ryms inte i huset utan förvaras på depåer runt om i stan. Detta material måste beställas fram senast dagen före för att kunna hämtas hit. Ring oss gärna om du vill vara säker på att just det material du söker finns på plats när du kommer.

Extra vägledningshjälp

Det finns alltid personal på plats som kan hjälpa dig med dina frågor, men vissa dagar är vi förstärkta med extra många:

  • Personal från Jamtlis arkiv finns på läsesalen måndag – torsdag kl 13.00 — 16.00 och hjälper dig hitta i deras samlingar
  • På tisdagar, kl 13.00 – 18.00 finns det extra personal från Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare på plats som kan ge fördjupad hjälp med personforskning

Föreläsningssalar och grupprum

  • Vi har två föreläsningssalar; Sjögrensalen och Rumarsalen där stora delar av vår programverksamhet tar plats.
  • Det finns två grupprum som går att boka.

Telefon

  • För att ringa till Arkivet i Östersund: 010 – 476 89 50
  • Förfrågningar, beställningar av uppgifter: 010 – 476 70 00, alt 1

Hitta hit

Vi finns på Arkivvägen 1 i Östersund. Karta hittar du här!

Promenad

Gångavstånd från Centrum är ca tio minuter. Gå Kyrkgatan mot Jamtli, förbi sjukhuset. Vid korsningen Kyrkgatan – Arkivvägen syns arkivhuset till vänster ner mot Storsjön.

Buss

Ta 6:ans buss från Centrum mot Lugnvik, stig av vid hållplats Jamtli.

Bil från Centrum

Kör Kyrkgatan fram mot Jamtli (samma sträckning som bussen). Eller kör Rådhusgatan mot Åre, sväng vänster i rondellen in på Arkivvägen vid skylt Jamtli. Bil västerifrån: Sväng höger vid skylt Jamtli.

Parkering

Parkeringsplatser finns på var sida om entrén vid husväggen, varav en parkering för rörelsehindrade. Dessutom finns möjlighet att parkera på gatan utanför.

Stöd för funktionsvariationer

Alla besökare är välkomna, men tyvärr kan det vara svårt att ta sig uppför trapporna och in genom porten. Vi öppnar gärna porten eller släpper in besökare genom vår ingång i markplan, som finns på gaveln mot Jamtli. Den här ingången fungerar bra om du kommer med rullator, rullstol, barnvagn eller har problem med trappor.
Kontakta receptionen eller någon ur personalen med porttelefonen som finns i anslutning till gaveldörren respektive till vänster om handikapparkeringen, så kommer vi och öppnar.

Våra föreläsningssalar och vår information är utrustad med hörslinga.

Har du frågor kring tillgänglighet, kontakta vår info
010 – 476 89 50
landsarkivet.ola[at]riksarkivet.se, foreningsarkivet[at]faj.se

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: