Forska i läsesalen

Till vår läsesal är alla välkomna! Det sitter alltid personal i informationen som kan hjälpa dig att komma igång med egna undersökningar, hjälpa dig med att beställa fram källmaterial och och ge tips om du fastnar i ditt sökande.

Vad finns i läsesalen ?

  • ett rum för forskning i  originalkällor.
  • två rum med datorer där man kan söka i digitaliserade källor utan kostnad.
  • stora referensbibliotek med bland annat hembygdslitteratur,  böcker med fokus på Jämtlands och Härjedalens historia, historiska uppslagsverk och annat som är nyttigt när man forskar i lokalhistoria.
  • historiska tidskrifter
  • fåtöljer att sitta och läsa i
  • kunnig och trevlig personal som hjälper dig till rätta

I anslutning till läsesalen finns ett särskilt fikarum med mikro där du kan äta medhavd mat.

Hur gör man i läsesalen ?

För att få en översikt över vårt arkivmaterial kan du söka i olika register. Förutom vanliga beståndsöversikter, finns det en hel del namnregister, ortsregister etc som kan vara till hjälp för dig. Personalen visar gärna var och hur du kan söka.

Hur det går till när man ska få fram originalhandlingarna skiljer sig lite mellan våra institutioner:

Om det är material från Föreningsarkivet eller Jamtli fyller du i en beställningsblankett.

Om det är material ur Landsarkivets arkiv gör du beställningen genom att klicka på knappen ”läsesal” i NAD. Meddela sedan personalen att du gjort en beställning.

Gemensamt för alla tre institutionerna är att allt material inte ryms i huset. Om materialet ligger i depå utanför huset hämtar vi det till dagen därpå.

Arkiv är originalmaterial och finns bara i ett exemplar. Du måste därför vara försiktig och ha arkivhandskar på när du använder arkiven. Sådana finns att låna på plats. Du måste också lämna väskor och ytterkläder i garderoben. Där har du också tillgång till låsbara  skåp.

Om arkivmaterialet du vill se finns digitaliserat når du det genom våra datorer.  Där kan du studera källor som är skannade eller avskrivna. Härifrån kan du också  skriva ut sidor om du behöver det.

Kopiering och fotografering

Du kan få hjälp med att få kopior eller dokument inskannade. Pris: 4 kr /sida. Du kan också ta med egen kamera och fotografera arkivmaterialet själv, men du kan inte använda blixt. Det finns också en bordsskanner på plats som du får låna utan kostnad. Ta med ett usb att spara bilderna på, eller köp ett hos oss för 90 kr. Utskrift från skanner / datorer kostar 4 kr.

Kontakta alltid personalen innan du börjar fotografera.

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: