Avvittrings- och skifteshandlingar

Avvittrings- och skifteshandlingar innehåller kartor och handlingar/beskrivningar upprättade i samband med lantmäteriförrättningar och eventuella tvister i samband med dessa.

Avvittringar

Avvittringarna påbörjades i mitten av 1700-talet och skulle dels skilja kronans och byarnas mark från varandra, dels tilldela varje by ett specifikt ägoområde. Kartor med beskrivningar upprättades som grund för besluten.

Avvitringsprotokoll för Hallens tingslag

Bilden visar ett uppslag ur ett avvittringsprotokoll för Hallens tingslag för 1769. Protokollet ingår i Avvittringsrättens i Jämtlands län arkiv volym A:4. Klicka på bilden för förstoring.

Skifte

Vid skiftesförrättningar tilldelades de olika delägarna inom en bysamfällighet enskilda ägor. I storskiftet fördelades främst inägorna. I laga skiftet 1827-ca 1900 berördes all mark inom ett skifteslag (en eller flera byar).

Tvister

Tvister i samband med avvittringar och skiften kom med tiden att lösas av speciella domstolar; avvittringsrätten och ägodelningsrätten (tvist om gräns inom en by).

Nybildade fastigheter

Efter laga skifte har fastigheter bildats genom avstyckningar och sammanslagningar och resulterat i förrättningsakter med kartor och handlingar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.