I Ekdahls fotspår – Hjälp oss finna nya pusselbitar till vår historia!

Inbjudan till möte på Landsarkivet den 27 maj 2015 kl. 13.00

Under åren 1827-1830 reste prästen N.J. Ekdahl omkring i Norrland för att samla in medeltida dokument och undersöka ”antikviteter” som gravhögar, runstenar, kyrkor mm. I hela norrland lyckades han spåra upp 1400 pergamentbrev och äldre handlingar från tiden 1311-1650. Av dessa dokument kom hela 1200 från Jämtlands län! Inte förvånande att Ekdahl sedan kom att kallas kalvskinnsprästen.

Men alla ville inte släppa ifrån sig sina gamla dokument, och därför vet vi att det fortfarande finns äldre arkivhandlingar kvar ute i byarna än idag. Informationen om länets historia under medeltid och tidig modern tid har stora luckor, och varje pusselbit viktig. Därför behöver vi din hjälp att spåra upp äldre dokument! Det kan vara gårdshandlingar, köpehandlingar, handlingar som reglerar rättigheter som jakt och fiske, privata brev osv.

Det är informationen som är viktig, därför är vi främst intresserade av att fotografera av handlingarna. Men självklart tar Landsarkivet i Östersund gärna emot handlingar om någon skulle vilja lämna in dem för säker bevaring för framtiden.

Medlemmar ur Jämtlands läns fornskriftsällskap/personal från Landsarkivet kommer gärna ut under sommaren om ni vill anordna lokala träffar dit man kan komma och visa upp sina gamla dokument och få hjälp att tyda skriften.

Varmt välkomna till informationsmötet på Arkivet som arrangeras av Jämtlands läns Fornskriftsällskap och Landsarkivet i Östersund eller hör av dig till

ordf@fornskrift.se

landsarkivet.ola@riksarkivet.se

Brev från Hede socken i Härjedalen, år 1397
Brev från Hede socken i Härjedalen, år 1397. Riksarkivet-Landsarkivet i Östersund.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.