Bild från våra magasin, arkivpedagogen tillsammans med en grupp på studiebesök

Studiebesök

Vill du inte forska själv  utan är mest nyfiken på vad Arkivet är för något? Då är du välkommen att boka en visning eller ett studiebesök tillsammans med dina vänner, personalgruppen eller din förening. Kanske som en del av friskvården?

På ett studiebesök får ni en spännande introduktion till vad arkiv är och vad ni kan hitta hos oss. Kanske vill ni titta mer på material från just er hembygd? Eller gå en stadsvandring?  Kontakta våra pedagoger för mer information!

mia.fahlgren[at]faj.se eller jim.hedlund[at]riksarkivet.se

Pedagogiskt Material

Arkivväskor

Vill du arbeta med arkivmaterial i lugn och ro genom t ex en studiecirkel, har vi satt samman ett antal temaväskor man kan låna.

Arkivvaskor

Beredskapstid

I två moderna dokumentportföljer finns välgjorda kopior av dokument från tiden för andra världskriget. Väskorna innehåller också en handledning, bredvidläsning och annat material som anknyter till tiden. Bland dokumenten kan nämnas brottmålsakter kring flyktingtrafiken, polisförhörsprotokoll, handlingar angående fadderverksamhet, evakuering av finska krigsbarn, insamlingar och hjälpverksamhet, Röda Korsets barnhem “Jämtlandheim” i Hamburg, hemligstämplade SÄPO-handlingar, kodade meddelanden från kurirverksamheten över norska gränsen, kristidshandlingar, ransoneringskort, handlingar från beredskapssjukhuset på Frösön och mycket mer.

Arkivmapp att köpa

Vill du inte bara låna utan också ha kvar materialet kring beredskapstiden, har vi även en mapp  som går att köpa för 75 kr. I mappen finns verklighetstrogna kopior på handlingar som ger exempel på hur livet i Sverige och i Jämtlands län kunde vara under beredskapsåren. I mappen finns exempelvis dokument om ransoneringar, kristidsmat, mode, hjälparbete, insamlingar o s v. Här finns också exempel på ideologiska texter från tiden för andra världskriget.

arkivochlarande.se

Landsarkivet i Östersund har tillsammans med Föreningsarkivet i Jämtlands län en digital lärmiljö, en arkivpedagogisk hemsida. Här hittar du fotografier och dokument från Jämtland och Härjedalen kopplade till olika teman.

 

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: