Personforska med Arkiv Digital

Förr var kyrkan en central punkt i människors liv. Tack vare att prästen också skrev ner allt som hände kring människorna i bygden, kan man idag få reda på mycket om vad som hänt. Prästerna skrev olika böcker för olika händelser. Födslar hittar du i födelse- och dopboken, vigslar i vigselboken etc. Hela Sverige är dessutom uppdelat i olika områden utefter den kyrka man gick till. Dessa områden kallas församlingar. Du måste alltid först veta vilken församling personen hör till, för att hitta just den prästens anteckningsböcker.

1. Ta reda på så mycket du kan om de personer du vill forska om! Skriv ner födelsedag, församling de föddes i och eventuell dödsdag.

Om du inte vet datum eller församling kan du använda dig av de här databaserna:
– Sveriges dödbok 1901-2009. Sök på namnet.
– Folkräkningar (1880, 1890, 1900, 1910, 1970, 1980 och 1990). Tänk på att informationen handlar om tiden just det år du söker. Hur gammal var personen t ex 1970? Var hen barn i en familj eller singel? Kanske bodde hen i Malmö just då?

2. För att komma bakåt i tiden, ska du sedan leta rätt på barnet i födelse- /dopboken. Använd programmet Arkiv Digital, och sök på den församling barnet föddes i. Välj sedan födelseboken för just det år barnet är fött.

Observera att det krävs ett abonnemang för att komma åt materialet i Arkiv Digital. Om du kommer till Arkivet har du dock fri tillgång till allt material som vi hänvisar till i denna handledning.

3. När du hittat barnet, skriver du ner namnet på föräldrarna och platsen de bor på, gårdsnamnet. Skriv också ner om det längst till höger finns en sidhänvisning till en husförhörslängd eller församlingsbok Det kan stå p (=pagina) eller f (=folio). Båda betyder sida.

4. Gå nu tillbaka till söksidan i Arkiv Digital, och klicka på husförhörslängden/församlingsboken för samma år som barnet föddes. Husförhör skedde en gång om året, och då samlade prästen alla som bodde på gården. Han förhörde liten och stor på kristendomslära, läsning och skrivning och antecknade hur mycket de kunde. Datum för när man fick nattvard skrev han också ner. Han gjorde också notiser om det skett något särskilt, om någon hamnat i fängelse t ex.

Leta alltså rätt på gården familjen bodde på. Har du ingen sidhänvisning får du leta dig fram. Gårdarna brukar stå uppräknade i bokstavsordning. Här hittar du också föräldrarnas och eventuella syskons födelseuppgifter. Skriv ner både datum och vilken församling de är födda i.

Tänk på att man inte vet något om framtiden. Bara det som hänt fram till just det år du tittar på finns antecknat. Sedan får du leta i husförhörslängderna framåt i tiden för att få reda på mer! Om du vill kartlägga hela livet för personen måste du följa husförhörslängderna/församlingsböckerna både bakåt och framåt, och på det viset hitta namnbyten, kunskapsbetyg, flyttningar, giftermål, dödsdatum osv.

5. Nu har du namn, födelsedatum och födelseförsamling även på nästa generation och det är dags att börja om på punkt 2. Leta rätt på personerna i dopböckerna! Välj församling och år och gör på samma sätt som förra gången. Först dopbok, sedan husförhörslängd.

6. Tips: Det blir snabbt många datum och namn att hålla ordning på. Använd en särskild ansedel att anteckna på. Hemma kan du använda ett släktforskarprogram på datorn. Läs mer på http://www.genealogi.se/jamtland/hjalpmedel.html

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.