Kontakt och Besök

 Öppettider

OBS: Minskade öppettider fram till 15 april:

Tisdagar: 12-20
Onsdagar och torsdagar: 9-14
Måndagar och fredagar: stängt

Ordinarie öppettider:
måndag, onsdag och torsdag 09.00 — 16.00
tisdag 09.00 — 20.30
fredag 09.00 — 12.00

Under sommaren, juni, juli och augusti har vi begränsade öppettider: måndag – torsdag 9.00 — 14.00

Observera att öppettiderna förändras i samband med storhelger.

Depåer

Föreningsarkivet och Landsarkivet har tillsammans nästan 1,5 mil dokument på sina hyllor. Allt material ryms inte i huset utan förvaras på depåer runt om i stan. Detta material måste beställas fram senast dagen före för att kunna hämtas hit.  Ring oss gärna om du vill vara säker på att just det material du söker finns på plats när du kommer.

Riksarkivet genomför neddragningar i service

På grund av ett svårt ekonomiskt läge, har Riksarkivet beslutat om minskade öppettider. Besöksplatsen Arkivet i Östersund kommer dock att hålla öppet som tidigare genom samarbetet med Föreningsarkivet. Däremot innebär det att om du vill beställa fram handlingar från Landsarkivet, måste du från och med  nu beställa fram dem i förväg om du vill titta på dem tisdagkvällar och/eller fredagar. Beställ senast klockan 14 samma dag om du vill ta del av handlingarna en tisdagkväll, och senast klockan 14 dagen innan om du vill göra det en fredag. Material från depå måste precis som tidigare alltid beställas minst en dag i förväg.

Nya rutiner vid Riksarkivet för beställning av original

All beställning av arkivmaterial från Riksarkivet, Landsarkivet i Östersund görs numera digitalt, antingen hemifrån eller på plats i läsesalen. Sök fram det material du vill beställa i Nationell Arkivdatabas (NAD) och klicka på knapparna märkta med ”Läsesal”. Gå sedan till varukorgen för att avsluta din beställning. Om du beställer hemifrån behöver du ett användarkonto i Riksarkivet. Vänd dig till vår personal eller till Riksarkivets kundtjänst om du behöver hjälp.

Vänligen observera att dessa förändringar endast rör Landsarkivets material. Föreningsarkivets material beställer du med hjälp av en pappersblankett i läsesalen. 

Nya rutiner i Folkbokföringsexpeditionen

Har du ett ärende till Folkbokföringsexpeditionen (gäller uppgifter från kyrkböcker som inte är tillgängliga i Digitala forskarsalen) måste du kontakta Landsarkivet i förväg och boka en tid. Vi har sedan 2020 inte längre fasta öppettider för denna service.

Extra vägledningshjälp

Det finns alltid personal på plats som kan hjälpa dig med dina frågor, men vissa dagar är vi förstärkta med extra många:

På tisdagar, kl 13.00 – 18.00 finns det extra personal från Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare på plats som kan ge fördjupad hjälp med personforskning

Föreläsningssalar och grupprum

  • Vi har två föreläsningssalar; Sjögrensalen och Rumarsalen där stora delar av vår programverksamhet tar plats.
  • Det finns två grupprum som går att boka.

Telefon

  • För att ringa till läsesalen på Arkivet i Östersund: 010 – 476 89 28
  • Förfrågningar och beställningar av uppgifter från Föreningsarkivet: 063 – 10 06 07
  • Förfrågningar och beställningar av uppgifter från Riksarkivet Landsarkivet: 010 – 476 70 00, alt 1

Hitta hit

Vi finns på Arkivvägen 1 i Östersund. Karta hittar du här!

Promenad

Gångavståndet från Östersund centrum är ca tio minuter. Gå Kyrkgatan mot Jamtli, förbi sjukhuset. Vid korsningen Kyrkgatan – Arkivvägen syns arkivhuset till vänster ner mot Storsjön.

Buss

Ta 6:ans buss från Centrum mot Lugnvik, stig av vid hållplats Jamtli.

Bil från Centrum

Kör Kyrkgatan norrut (samma sträckning som bussen). Eller kör Rådhusgatan mot Åre, sväng vänster i rondellen in på Arkivvägen. Bil västerifrån: Sväng höger vid skylt Jamtli.

Parkering

Parkeringsplatser finns på båda sidor om entrén vid husväggen, varav en parkering för rörelsehindrade. Dessutom finns möjlighet att parkera på gatan utanför.

Stöd för funktionsvariationer

Alla besökare är välkomna, men tyvärr kan det vara svårt att ta sig uppför trapporna och in genom porten. Vi öppnar gärna porten eller släpper in besökare genom vår ingång i markplan, som finns på gaveln. Den här ingången fungerar bra om du kommer med rullator, rullstol, barnvagn eller har problem med trappor.
Kontakta receptionen eller någon ur personalen med porttelefonen som finns i anslutning till gaveldörren respektive till vänster om handikapparkeringen, så kommer vi och öppnar.

Våra föreläsningssalar och vår information är utrustad med hörslinga.

Har du frågor kring tillgänglighet, kontakta vår info
010 – 476 89 28
foreningsarkivet@faj.se eller landsarkivet.ola[at]riksarkivet.se

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: