Kontakt och Besök

Öppettider

Tillsvidare är öppethållandet på läsesalen begränsat för att hindra spridning av Covid-19. Det gäller både Föreningsarkivet och Riksarkivet i Östersund.

Läsesalen är öppen kl. 10.00-15.00 på tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Även om läsesalarna kommer att hålla öppet ber vi alla att om möjligt undvika att besöka oss. Öppettiderna i läsesalarna är tänkta för att lämna ut kopior av allmänna handlingar som du behöver omedelbar tillgång till, eller nödvändiga handlingar från Föreningsarkivet. Beställningar ska göras före ditt besök.

Om du behöver hjälp med att precisera vilken handling du söker ska du i förväg kontakta Föreningsarkivet eller Riksarkivet i Östersund via telefon eller e-post. Möjligheten att få service i läsesalsexpeditionen är begränsad, så du kommer till exempel inte kunna få hjälp med att söka i register och arkivförteckningar.

Antalet platser i läsesalen är begränsade, och vi kan inte garantera att det kommer finnas tillräckligt med platser för alla besökare. Om det är risk för trängsel vid ditt besök, antingen i läsesalen eller i läsesalsexpeditionen, kan du behöva vänta utomhus.

Du som behöver material från Riksarkivet
Vi rekommenderar att du använder våra webbformulär för att beställa uppgifter och kopior ur Riksarkivets olika arkivbestånd. Klicka här för att komma till formulären: https://riksarkivet.se/bestall-uppgifter

Behöver du hjälp i samband med din beställning eller har frågor är du välkommen att ringa på 010-476 70 00. Välj knappval 1. Du kan också kontakta oss via e-post: riksarkivet@riksarkivet.se. Numret till läsesalsexpeditionen är 010 – 476 89 50.

Du som behöver material från Föreningsarkivet
Kontakta oss för att beställa handlingar före ditt besök på e-post: foreningsarkivet[at]faj.se eller telefon: 063 – 10 06 07


Ordinarie öppettider 
Måndag 12.00 – 16.00
Tisdag 09.00 – 20.00
Onsdag 09.00 – 16.00
Torsdag 09.00 – 16.00
Fredag 09.00 – 12.00

Observera att fredagar är föreningsfredag och att enbart handlingar från Föreningsarkivet lämnas ut.

Beställningar måste göras senast kl 14 för material som ska användas på kvällen. En stor del av arkivmaterialet ligger i externa depåer och det måste alltid beställas en dag i förväg.

Så här beställer du från Föreningsarkivet:

Föreningsarkivets material beställer du med hjälp av en pappersblankett i läsesalen. Om du vill beställa material från depå kan du också göra beställningen via telefon 010 – 476 89 28.

Så här beställer du arkivmaterial från Landsarkivet:

Material från Landsarkivet beställs digitalt antingen hemifrån eller på plats på arkivet. Sök fram det material du vill beställa i Nationell Arkivdatabas (NAD) och klicka på knapparna märkta med ”Läsesal”. Gå sedan till varukorgen för att avsluta din beställning. Om du beställer hemifrån behöver du ett användarkonto i Riksarkivet. Vänd dig till vår personal eller till Riksarkivets kundtjänst om du behöver hjälp.

Nya rutiner i Folkbokföringsexpeditionen

Har du ett ärende till Folkbokföringsexpeditionen (gäller uppgifter från kyrkböcker som inte är tillgängliga i Digitala forskarsalen) måste du kontakta Landsarkivet i förväg och boka en tid. Vi har sedan 2020 inte längre fasta öppettider för denna service.

Föreläsningssalar och grupprum

  • Vi har två föreläsningssalar; Sjögrensalen och Rumarsalen där stora delar av vår programverksamhet tar plats.
  • Det finns två grupprum som går att boka.

Telefon

  • För att ringa till läsesalen på Arkivet i Östersund: 010 – 476 89 28
  • Förfrågningar och beställningar av uppgifter från Föreningsarkivet: 063 – 10 06 07
  • Förfrågningar och beställningar av uppgifter från Riksarkivet Landsarkivet: 010 – 476 89 50

Hitta hit

Vi finns på Arkivvägen 1 i Östersund. Karta hittar du här!

Promenad

Gångavståndet från Östersund centrum är ca tio minuter. Gå Kyrkgatan mot Jamtli, förbi sjukhuset. Vid korsningen Kyrkgatan – Arkivvägen syns arkivhuset till vänster ner mot Storsjön.

Buss

Ta 6:ans buss från Centrum mot Lugnvik, stig av vid hållplats Jamtli.

Bil från Centrum

Kör Kyrkgatan norrut (samma sträckning som bussen). Eller kör Rådhusgatan mot Åre, sväng vänster i rondellen in på Arkivvägen. Bil västerifrån: Sväng höger vid skylt Jamtli.

Parkering

Parkeringsplatser finns på båda sidor om entrén vid husväggen, varav en parkering för rörelsehindrade. Dessutom finns möjlighet att parkera på gatan utanför.

Stöd för funktionsvariationer

Alla besökare är välkomna, men tyvärr kan det vara svårt att ta sig uppför trapporna och in genom porten. Vi öppnar gärna porten eller släpper in besökare genom vår ingång i markplan, som finns på gaveln. Den här ingången fungerar bra om du kommer med rullator, rullstol, barnvagn eller har problem med trappor.
Kontakta receptionen eller någon ur personalen med porttelefonen som finns i anslutning till gaveldörren respektive till vänster om handikapparkeringen, så kommer vi och öppnar.

Våra föreläsningssalar och vår information är utrustad med hörslinga.

Har du frågor kring tillgänglighet, kontakta vår info
010 – 476 89 28
foreningsarkivet[at]faj.se eller landsarkivet.ola[at]riksarkivet.se

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: