Kontakt och Besök

Öppettider

Under sommaren juni, juli och augusti, har vi öppet

måndag – torsdag 9.00 — 14.00

Från och med 1 september i Coronatider

Tisdagar: 12-20
Onsdagar och torsdagar: 9-14
Måndagar och fredagar: stängt

Ordinarie öppettider

måndag, onsdag och torsdag 09.00 — 16.00
tisdag 09.00 — 20.30
fredag 09.00 — 12.00

Observera att öppettiderna förändras i samband med storhelger.

Depåer

Föreningsarkivet och Landsarkivet har tillsammans nästan 1,5 mil dokument på sina hyllor. Allt material ryms inte i huset utan förvaras på depåer runt om i stan. Detta material måste beställas fram senast dagen före för att kunna hämtas hit.  Ring oss gärna om du vill vara säker på att just det material du söker finns på plats när du kommer.

Nya rutiner vid Riksarkivet för beställning av original

All beställning av arkivmaterial från Riksarkivet, Landsarkivet i Östersund görs numera digitalt, antingen hemifrån eller på plats i läsesalen. Sök fram det material du vill beställa i Nationell Arkivdatabas (NAD) och klicka på knapparna märkta med ”Läsesal”. Gå sedan till varukorgen för att avsluta din beställning. Om du beställer hemifrån behöver du ett användarkonto i Riksarkivet. Vänd dig till vår personal eller till Riksarkivets kundtjänst om du behöver hjälp.

Vänligen observera att dessa förändringar endast rör Landsarkivets material. Föreningsarkivets material beställer du med hjälp av en pappersblankett i läsesalen. 

Nya rutiner i Folkbokföringsexpeditionen

Har du ett ärende till Folkbokföringsexpeditionen (gäller uppgifter från kyrkböcker som inte är tillgängliga i Digitala forskarsalen) måste du kontakta Landsarkivet i förväg och boka en tid. Vi har sedan 2020 inte längre fasta öppettider för denna service.

Extra vägledningshjälp

Det finns alltid personal på plats som kan hjälpa dig med dina frågor, men vissa dagar är vi förstärkta med extra många:

Under vinterhalvåret finns det på tisdagar, kl 13.00 – 18.00 extra personal från Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare på plats som kan ge fördjupad hjälp med personforskning

Föreläsningssalar och grupprum

  • Vi har två föreläsningssalar; Sjögrensalen och Rumarsalen där stora delar av vår programverksamhet tar plats.
  • Det finns två grupprum som går att boka.

Telefon

  • För att ringa till läsesalen på Arkivet i Östersund: 010 – 476 89 28
  • Förfrågningar och beställningar av uppgifter från Föreningsarkivet: 063 – 10 06 07
  • Förfrågningar och beställningar av uppgifter från Riksarkivet Landsarkivet: 010 – 476 89 50

Hitta hit

Vi finns på Arkivvägen 1 i Östersund. Karta hittar du här!

Promenad

Gångavståndet från Östersund centrum är ca tio minuter. Gå Kyrkgatan mot Jamtli, förbi sjukhuset. Vid korsningen Kyrkgatan – Arkivvägen syns arkivhuset till vänster ner mot Storsjön.

Buss

Ta 6:ans buss från Centrum mot Lugnvik, stig av vid hållplats Jamtli.

Bil från Centrum

Kör Kyrkgatan norrut (samma sträckning som bussen). Eller kör Rådhusgatan mot Åre, sväng vänster i rondellen in på Arkivvägen. Bil västerifrån: Sväng höger vid skylt Jamtli.

Parkering

Parkeringsplatser finns på båda sidor om entrén vid husväggen, varav en parkering för rörelsehindrade. Dessutom finns möjlighet att parkera på gatan utanför.

Stöd för funktionsvariationer

Alla besökare är välkomna, men tyvärr kan det vara svårt att ta sig uppför trapporna och in genom porten. Vi öppnar gärna porten eller släpper in besökare genom vår ingång i markplan, som finns på gaveln. Den här ingången fungerar bra om du kommer med rullator, rullstol, barnvagn eller har problem med trappor.
Kontakta receptionen eller någon ur personalen med porttelefonen som finns i anslutning till gaveldörren respektive till vänster om handikapparkeringen, så kommer vi och öppnar.

Våra föreläsningssalar och vår information är utrustad med hörslinga.

Har du frågor kring tillgänglighet, kontakta vår info
010 – 476 89 28
foreningsarkivet@faj.se eller landsarkivet.ola[at]riksarkivet.se

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: