Aktuellt program

Precis som i våras är även höstens program helt digitalt.
Du hittar programmet som pdf här

Punkterna som sker via Teams och Zoom är i form av digitala möten och kräver föranmälan. Anmälan skickas via mail till: info[at]arkivetiostersund.se  – Observera att ”[at]” byts ut mot ”@”.

Samtliga programpunkter är kostnadsfria!

För att ta del av livesändningarna, klicka här!

Tisdag 12/10 kl 14.00, via Teams.
Minns du? Tema Barnkollo
Under perioden 1930 – 1950 skickades tusentals barn till olika barnkolonier. Många från Jämtland for söderut. Kanske var du ett av dem? Eller kanske har du eller en förälder arbetat på koloni? Under en timma berättar vi, tittar på foton och minns tillsammans. Du är självklart välkommen att bara lyssna också. Anmäl dig senast 11/10.

 

Tisdag 19/10 kl 18.00, via Zoom.
Läsakuten
Behöver du hjälp med att läsa gammal skrift? Jämtlands läns fornskriftsällskap hjälper till. Anmäl dig senast 15/10.

 

Tisdag 26/10 kl 14.00, via Teams.
Forska från soffan
Mer och mer källmaterial blir tillgängligt på nätet. Vi berättar hur du kan söka i Riksarkivets digitala forskarsal och ger tips och råd om vad du kan hitta. Anmäl dig senast 25/10.

 

Onsdag 27/10 kl 14.00, öppen livesändning, ingen föranmälan.
Gör folk av din forskning
I kyrkoarkiven får du reda på när personer föds och dör, men ett liv är ju så mycket mer än så! Vad tänkte man? Vilka frågor kämpade man för? Lär dig hur du genom föreningsarkiven kan hitta mer information om dna släktingar som kanske gör de lite mer levande.

 

Tisdag 9/11 kl 14.00, via Teams.
Kom igång med personforskning
Vill du lära dig grunderna i hur du kommer igång med person- och släktforskning? Vi visar hur du följer personer i de vanligaste källorna, berättar hur du hittar det du söker och ger tips som underlättar i dina efterforskningar. Anmäl dig senast 8/11.

 

Onsdag 10/11 kl 18.00, öppen livesändning, ingen föranmälan.
Dokumentation av beredskapstiden
Andra världskriget och beredskapstiden påverkade Jämtland Härjedalen, även om kriget aldrig kom hit. I arkiven finns det dokument från hela länet som berättar om spioner, censur, arbetsläger, flyktingar, ransonering med mera. Har du hört andra berätta om hur det var? Eller minns du själv? Vill du ta reda på mer? En föreläsning som vill inspirera till att fortsätta dokumentera.

 

Lördag  13/11 kl. 10.00-15.00
Arkivens dag – Röster i arkiven
Vi är glada att kunna meddela att vi i år kommer att kunna hålla dörrarna till Arkivet  öppna igen! Vi kommer bl.a. att kunna erbjuda en rad föredrag på årets tema som är ”Röster i Arkiven”. Du ges t.ex. möjlighet att lära dig mer om rösträttsfrågan, tidigare seklers diskussionsklubbar, skillingtryck och Arkivets egna podd.

Detta sker på arkivvägen 1 i Östersund, välkommen!
Arkivens dag firas alltid andra lördagen i november.

 

Onsdag 17/11 kl 14.00, via Teams.
Fantastiska fotografier
Fotografier är ofta fantastiska historiebärare som många är intresserade av, men de kanske inte alltid är i sådan ordning som man skulle kunna önska. Många gånger vet man heller inte så mycket om motiven. Har du eller din förening gamla fotografier? Genom att hjälpas åt att identifiera bilderna kan man få många trevliga stunder tillsammans, samtidigt som man gör en viktig gärning för framtiden. Vi berättar hur du kan komma i gång. Anmäl dig senast 16/11.

 

Tisdag 23/11 kl 18.00, via Teams.
Ordna och bevara
Ansvarar du för ett föreningsarkiv eller har du ett privat arkiv att vårda? Du får tips och råd om hur du tar hand om handlingarna. Vad är viktigt att bevara och hur gör man rent praktiskt? Anmäl dig senast 22/11.

 

Tisdag 30/11 kl 14.00, via Zoom.
Läsakuten
Behöver du hjälp med att läsa gammal skrift? Jämtlands läns fornskriftsällskap hjälper till. Anmäl dig senast 26/11.

 

Onsdag 1/12 kl 14.00, via Teams.
Minns du? Tema ”Får jag lov?”
Jämtland är ett län med en stark danskultur. Nog har du virvlat fram på dansgolvet?! Här väcker vi dina dansminnen! – platsen, dansbanan, bandet, parkeringen och alla andra företeelser som hörde till. Vi berättar även om Föreningsarkivets bok ”Dansminnen”. Anmäl dig senast 30/11.

 

Tisdag 7/12 kl 18.00, via Teams.
Brott och straff
I arkiven finner vi många berättelser och öden som har med brott & straff att göra. En del berättelser berör oss på flera olika sätt. T.ex. Margareta Olofsdotter som tillsammans med sina fyra ”oäkta barn” häktades för lösdriveri på självaste julafton. Vi berättar om öden från länet, om brotten, straffen och fångvården.
Anmäl dig senast 6/12.

%d bloggare gillar detta: