Forska i läsesalen

Till läsesalen är alla välkomna! Det sitter alltid personal i informationen som kan hjälpa dig att komma igång med egna undersökningar, hjälpa dig med att beställa fram arkivmaterial och och ge tips om du fastnar i ditt sökande.

Vad finns i läsesalen ?

  • ett rum för forskning i  originalkällor.
  • två rum med datorer där man kan söka i digitaliserade källor utan kostnad.
  • stora referensbibliotek med bland annat hembygdslitteratur,  böcker med fokus på Jämtlands och Härjedalens historia, historiska uppslagsverk och annat som är nyttigt när man forskar i lokalhistoria.
  • historiska tidskrifter
  • fåtöljer och soffor att sitta och läsa i
  • kunnig och trevlig personal som hjälper dig till rätta

I anslutning till läsesalen finns ett särskilt fikarum med mikro där du kan äta medhavd mat.

Hur gör man i läsesalen ?

För att få en överblick över vilket arkivmaterial som finns kan du söka i olika register. Förutom register över arkiven, finns det även namnregister, ortsregister, soldatregister etc. som kan vara till hjälp för dig. Personalen visar gärna var och hur du kan söka.

Hur det går till när man beställer fram originalhandlingarna skiljer sig mellan Föreningsarkivet och Landsarkivet:

Om det är material från Föreningsarkivet fyller du i en beställningsblankett som du hittar i läsesalen.

Om det är material från Landsarkivet gör du beställningen genom att gå in i NAD – Nationell Arkidatabas och där klicka på knappen “läsesal” som finns i anslutning till de olika arkiven i registret.  Detta kan du även göra hemifrån innan du besöker arkivet.

Gemensamt för båda  institutionerna är att allt material inte ryms i huset. Om materialet ligger i depå utanför huset hämtar vi det till dagen därpå.

Arkivhandlingar är originalmaterial som  bara finns i ett exemplar. Du måste därför vara försiktig och ha arkivhandskar på dig när du använder arkiven. Sådana finns att låna på plats. Du måste också lämna väskor och ytterkläder i garderoben. Där finns tillgång till låsbara  skåp.

Om arkivmaterialet du vill se finns digitaliserat når du det genom  datorerna i läsesalen.  Här kan du studera källor som är skannade eller avskrivna. Du kan också  skriva ut sidor om du behöver det, kopiorna kostar 4 kr/sida.

Kopiering och fotografering

Du kan få hjälp med att få kopior eller dokument inskannade. Pris: 4 kr /sida. Du kan också ta med egen kamera och fotografera arkivmaterialet själv, men du kan inte använda blixt. Det finns också en bordsskanner på plats som du får låna utan kostnad. Ta med ett USB att spara bilderna på, eller köp ett hos oss för 90 kr. Utskrift från skanner / datorer kostar 4 kr.

Kontakta alltid personalen innan du börjar fotografera.

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: