Släktforskning

På arkivet finns en mängd källor som är centrala för den som släktforskar.  Här finns kyrkböcker, mantalslängder, domstolsarkiv, militära rullor och mycket mer.  Det finns alltid personal på plats som kan hjälpa dig, även om du är nybörjare.

Delar av våra arkiv är digitaliserade. Så det vanliga sättet att påbörja sin släktforskning är att använda sig av kyrkoarkiven som finns digitala idag. Det spelar ingen roll om du inte kommer från Jämtlands län för att komma och släktforska på arkivet. Via datorn når du samtliga församlingar i Sverige.

Här kan du se en film som visar hur du kommer igång

Extra släktforskningshjälp

På tisdagar mellan kl 13.00 och 18.00 finns  extra, frivilliga släktforskarproffs från Jämtlands Lokalhistoriker och släktforskare på plats i läsesalen och hjälper dig med din släktforskning!

Om du vill  gå en introduktion i släktforskning, för att komma igång, eller för att utvecklas vidare, erbjuder vi också detta. Se vårt program “För nytta och nöje”. Ibland har vi även introduktioner kring hur du söker i de norska källorna, hur du letar rätt på emigranter eller hur du söker rätt på anfäder i soldatrullorna.

Vill du ladda ner en “antavla” eller en “ansedel” så det blir lättare att hålla ordning på människorna så kan du göra det kostnadsfritt från Riksarkivets webbutik. Det finns också flera kostnadsfria digitala alternativ. Hör med oss på Arkivet om du vill veta mer!

Ladda ner antavla

Ladda ner ansedel

Att forska på norska släktingar

Hör Maria Press, landsarkivarie vid Landsarkivet i Östersund med mångårig erfarenhet från norska arkiv, berätta hur du söker efter dem!

Föreläsning om hur du forskar på norska släktingar

Föreläsning av Maria Press, Släktforskardagarna i Umeå 2016

 

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: