Föremål

 

Fanor och andra föremål hos Föreningsarkivet i Jämtlands län

I Föreningsarkivet förvaras drygt 190 fanor och standar. Dessa har sitt ursprung framför allt i nykterhets- och fackföreningsrörelsen. I samlingarna finns även fanor från fredsföreningar, politiska organisationer och sångkörer. Användandet av fanor och standar har sitt ursprung i korstågen och militära sammanhang. I krig hade de en praktisk funktion; att skilja vän från fiende. Standaren infördes till Sverige via skråväsendet och gesäller. Fanor och standar har varit en av de viktigaste symbolerna för folkrörelserna. De har uttryckt gemenskap och samling, samhörighet och enhet. De har symboliserat kampvilja och föreningens utåtriktade verksamhet, där man samlats under fanan för att ta strid för eller mot något. Fanan och standaret har haft sin givna plats i såväl demonstrationståget som föreningslokalen. De har också laddats med starka känslor och bevarade fotografier visar med vilken påtaglig stolthet som föreningsmedlemmarna slutit upp kring sin fana.

Förutom fanorna har även en del andra föremål som varit specifika för föreningarna bevarats. Du kan hitta både scoutdräkter, barnmorskeutrustning och balloteringsurnor  i samlingarna.

Jamtlis arkiv

Jamtlis föremålssamlingar innefattar ca 60 000 objekt. Samlingarna innehåller konst, fotografi, textil, arkeologi och kulturhistoria. Textilsamlingen är en av de större i landet med allt från jämtlandssöm till hästtäcken. De vikingatida Överhogdalsbonaderna, som återfanns 1910, är unika och permanent utställda i museet. I samlingarna finns jämtlandsskåp, storsjöodjursfällor, fängelsedörrar, samisk spåtrumma, men även mer moderna föremål såsom mjöktetror, slalomutrustningar och tidiga Commodore – och ABS-datorer.

Havremagasinet är Jamtlis föremålsmagasin, där Jamtli även tar emot besökare efter bokning. Gruppvisningar erbjuds också. Ring 072 – 520 48 98 för att boka in ett besök eller om du har frågor rörande föremål eller föremålshantering.

I bildarkivet på Jamtlis hemsida kan du botanisera i delar av museets fotosamling. I databasen Sofie finns Jamtlis föremålssamling registrerad. Båda dessa är tillgängliga i Arkivets läsesal.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: