Fotografier

I Arkivet finns stora mängder fotografier.  Många bilder ingår i de olika arkiven i Riksarkivet-Landsarkivet och i Föreningsarkivet utan att vara registrerade som egna  fotosamlingar. Det framgår av de olika arkivförteckningarna om det finns fotografier. Förteckningarna hittar du i Nationella Arkivdatabasen NAD. De är dock inte så ofta registrerade på detaljnivå.

Jamtlis fotosamlingar

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jamtlis fotosamlingar är en av Sveriges största med i runda tal 10 miljoner negativ. Här finns kända och okända fotografier från 1860-talets daguerreotyper till vår tids dokumentära reportagebilder. Fotosamlingarna växer ständigt genom både riktade insamlingar och genom gåvor från institutioner och enskilda. I samlingarna finns väl kända och renommerade fotografer som Nils Thomasson, Alexander Fröberg, Arvid Halling och Bengt Weilert representerade sida vid sida med amatörfotografer.

Nära 150 000 foton ur samlingarna finns i digital form tillgängliga via Jamtlis hemsida.http://bildarkivet.jamtli.com/. Bilderna är där sökbara via person, plats, tid, fotograf eller genrer som klänning, byggnad, bröllop och så vidare. Det gör databasen intressant för exempelvis forskare, historieintresserad allmänhet och företag inom turism, design eller publiceringsverksamhet.

Hos Jamtli Bildbyrå kan du själv köpa kopior av fotografier ur samlingarna, endera på papper eller som digital bildfil. Kontakta dem på bildbyra[at]jamtli.com

Topotek Jämtlands län

På Topoteket kan du lägga in dina egna bilder så att de  bevaras för eftervärlden och visas för andra. På så sätt bidrar du till att bevara Jämtlands och Härjedalens historia. Läs mer på Topoteket

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: