Personforska med SVAR, Digitala forskarsalen

Förr var kyrkan en central punkt i människors liv. Tack vare att prästen också skrev ner allt som hände kring människorna i bygden, kan man idag få reda på mycket om vad som hänt. Prästerna skrev olika böcker för olika händelser. Födslar hittar du i födelse- och dopboken, vigslar i vigselboken etc. Allt detta material finns samlat på Riksarkivet.se, Digitala forskarsalen.

Hela Sverige är uppdelat i olika områden utefter den kyrka man gick till. Dessa områden kallas församlingar. Du måste alltid först veta vilken församling personen hör till, för att hitta just den prästens anteckningsböcker.

 1. För att alls kunna hitta en person i kyrkböckerna, måste du veta:
  Personens hela namn (tänk på att kvinnor kan ha hetat något annat som barn)
  Personens födelsedatum och år
  Vilken församling personen föddes i, d v s vilken präst som haft koll på honom / henne.

Om du inte vet datum eller församling kan du använda dig av de här databaserna:
– Sveriges dödbok 1901 – 2013. Sök på namnet.
(denna finns inte på nätet, men du har tillgång till databasen i vår läsesal)
– Folkräkningar (1860, 1870, 1880, 1890, 1900, 1910, 1970, 1980 och 1990). Tänk på att informationen handlar om tiden just det år du söker. Hur gammal var personen t ex 1970? Var hen barn i en familj eller singel? Kanske bodde hen i Malmö just då?

 1. När du har de grundläggande uppgifterna går du till Digitala forskarsalen

 2. Klicka sedan på ”kyrkoarkiv”. Väl där skriver du i namnet på församlingen och väljer län. Klicka på länken du får upp.

 3. Leta sedan dig ner till ”födelse- och dopböcker” för det år personen är född. Du får skrolla ner en bra bit på sidan, förbi husförhörslängder och en hel del andra böcker.

 4. Klicka på ”bild” vid den födelsebok som omfattar det år personen föddes. Bläddra sedan framåt bland bilderna (med pilar eller +5) tills du kommer till rätt år, och rätt dag. Det går också att förstora bilden genom att klicka på +. Tänk på att barnen förs in i boken när prästen fått reda på att de fötts. Det är inte alltid de kommer i datumordning! Du kan hitta barn som är födda i februari blandat med barn som är födda i maj…

 5. När du hittat barnet, skriver du ner namnet på föräldrarna och platsen de bor på, gårdsnamnet. Ibland finns det även en sidhänvisning till en husförhörslängd eller församlingsbok Det kan stå p (=pagina) eller f (=folio). Båda betyder sida. Hittar du en sådan anvisning ska du anteckna denna.

 6. Stäng sedan ner födelseboken, och skrolla upp till husförhörslängden/ församlingsboken som omfattar det år som barnet föddes. Klicka på ”bild”.

 7. Leta reda på gården familjen bodde på. Har du ingen sidhänvisning får du leta dig fram. Gårdarna brukar stå uppräknade i bokstavsordning. Ibland finns det ett register i början av boken.

 8. Husförhör skedde en gång om året, och då samlade prästen alla som bodde på gården eller i byn. Han förhörde liten och stor på kristendomslära, läsning och skrivning och antecknade hur mycket de kunde. Datum för när man fick nattvard skrev han också ner. Han gjorde också notiser om det skett något särskilt, om någon hamnat i fängelse t ex. Här hittar du också föräldrarnas och eventuella syskons födelseuppgifter. Skriv ner både datum och vilken församling de är födda i.

Tänk på att man inte vet något om framtiden. Bara det som hänt fram till just det år du tittar på finns antecknat. Sedan får du leta i husförhörslängderna framåt i tiden för att få reda på mer! Om du vill kartlägga hela livet för personen måste du följa husförhörslängderna/församlingsböckerna både bakåt och framåt, och på det viset hitta namnbyten, kunskapsbetyg, flyttningar, giftermål, dödsdatum osv.

 1. Nu har du namn, födelsedatum och födelseförsamling även på nästa generation och det är dags att börja om på punkt 2. Leta reda på personerna i födelse- och dopböckerna! Välj församling och år och gör på samma sätt som förra gången. Först födelse-/dopbok, sedan husförhörslängd.

 2. Tips: Det blir snabbt många datum och namn att hålla ordning på. Använd en särskild ”ansedel” att anteckna på så du kommer ihåg vem som är förälder till vem. Hemma kan du använda ett släktforskarprogram på datorn. Läs mer på http://www.genealogi.se/jamtland/hjalpmedel.html.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Arkiv till Nytta och Nöje

%d bloggare gillar detta: